Weg met die winterdip!

Omdat er veel vraag was naar tips bij een herfst/winterdip, heb ik allerlei praktische tips samengevat. Ze gaan wat dieper dus zet je leesbril op en Let's Go!

Ik ga er trouwens in deze blog wel vanuit dat jij standaard elke dag je 2 stuks fruit en dik 300 gram groentjes eet. Dat is dé basis naast voldoende frisse buitenlucht natuurlijk. 

Klachten van een winterdip zijn o.a.: 

Vermoeidheid, moodswings, prikkelbaar, moeilijk(er) uit bed komen, concentratieproblemen, lager libido, last van de donkere dagen, sneller koud hebben, slechtere doorbloeding, vlak voelen, weinig motivatie, etc.

Ik noem het ook wel een ‘zombiegevoel'. De een is er gevoeliger voor dan de ander. In mijn praktijk zie ik het vooral bij vrouwen die al hormonaal uit balans zijn én die dan ook nog is binnen werken. Of gewoon vanzichzelf minder gelukshormonen aanmaken door een klein 'genfoutje'. Meiden die de pil slikken hebben er ook vaker last van. En wat dacht je van mensen die in ploegendiensten werken? 

Tips op een rijtje:

1: Probeer allereerst een daglicht minimale in te stellen voor jezelf. Door elke dag minimaal 30 minuten (liefst langer natuurlijk) buiten te wandelen/joggen/fietsen voor een frisse toet, daglicht in je ogen en voor het boosten van je bioritme! Plan deze in je agenda op je mobiel. VB: na werk ga ik 30 min wandelen met een leuke podcast of dit heerlijke 'Vibe Up' spotify lijstje wat je mood binnen 3 minuten in hogere frequentie heeft! 

2: Knuffel langer dan 20 sec met dierbaren (dan maak je veel gelukstoffen aan). Een echt dikke knuffel dus, en niet zo'n vlugge haha. Plan ook ontspanmomentjes in, zet ze in je agenda en kom ze ook echt na. Het is immers een afspraak met jezelf ;). Voor mij is het lekker bakken in de keuken met vrolijke muziek of mijzelf een goede massage gunnen.

3: Zorg er voor dat je een vast slaapritme hebt. Wijk niet langer dan 60 min van je slaapritme af. Ikzelf ga standaard rond 21:00/22:00 naar bed en lees nog even een boek en luister binaural beats. Tip: de Zeven Zussen boekenserie. Zo leuk!

4: Boost je Vitamine D!

Aan het einde van het jaar is het voorraadje Vitamine D wat je in de zomer hebt aangemaakt, echt op als je geen Vitamine D3 bij slikt. Al helemaal bij mensen die in de zomer amper buiten zijn geweest tussen 12 en 4 (binnen werken) of veel hebben gesmeerd. Daarnaast kun je ook net even pech hebben met het omzetten van Vitamine D in je lever. Hier moeten heel veel processen goed voor verlopen...

Je kunt via deze labtest je Vitamine D3 pijl laten testen. Dan hoef je niet naar de huisarts want ik hoor nog te vaak dat er bij een winterdip niet verder wordt gekeken. Meestal hoor je dat het hoort bij het seizoen of dat je anders antidepressiva kunt gaan slikken...

5: Heb jij een goede vitamine D3 waarde boven de 80? Maar nog steeds klachten? Ik zou dan zeggen: laat via een betrouwbaar lab je Ijzer, Vitamine B12 en eventueel je schildklierwaardes in je bloed checken. Deze testen zijn fijn.

6: Meten=weten.

Is je Vitamine D spiegel onder de 80 mmol? Zonde! Dan écht de zon uit een potje gaan halen. Bij mij moet de Vitamine D waarde altijd boven de 100 mmol zijn. Al helemaal bij hormonale klachten, PMS, PDS, depressie verleden, etc.

Ter vergelijking: op een zonnige dag in juli/augustus, tussen 11 en 3 uur, maakt ons lichaam al snel meer dan 250 mcg per dag aan, dat is hetzelfde als 100.000 i.e. Dus in de winter kun je het beste kiezen voor een hoge dosis. 

Een persoon van ± 55 kg heeft voldoende aan 2000 ie dit is 25 mcg. Bij 63 kg 2500 ie. Bij 78 kg of meer 3000 ie, dat is 75 mcg.

Kom je weinig buiten? Slik het bij, al helemaal in de winter. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon namelijk! Een lage Vitamine D status kan je bloedsuikerspiegel sneller laten schommelen. Veel onderzoeken tonen een verband aan tussen een lagere vitamine D-status en een verhoogde kans op het ontstaan van huidklachten, eczeem, lage weerstand, depressie, etc.

Goed om te weten:

Slik vitamine D3 samen met vitamine K én met het mineraal Magnesium samen voor de beste opname. Let daarnaast in je voeding goed op voldoende inname van Vitamine A en Calcium. Ze werken immers allemaal samen. Daarom moet je ook nooit te veel slikken van het een, anders kun je van het ander weer een tekort krijgen bijvoorbeeld.

Op mijn Instagram bij de highlight 'Winterdip' nog meer tips hierover.

Magnesium: het wonder-mineraal magnesium wat zorgt voor een diepe slaap, goed herstel, ontspannen zenuwstelsel en zo kan ik nog wel 2 pagina's vol typen. Het boost ook de aanmaak van gelukshormonen.

Praktisch stappenplan:

Vitamine D+K (voor betere opname): elke ochtend of avond 50 mcg vitD (2 druppels) innemen. Druppel op je vinger/je lepel met wat eten, stukje cracker etc. Als het een keer 3 druppels zijn is dit niet erg. Dan de dag er na er weer 2 bijv. Doe het niet in een glas water. Klik hier voor een fijne variant!

Magnesium tauraat Vitakruid: Elke avond (bij het avond eten bijvoorbeeld) 2 capsules magnesium slikken. Echt ruim 2 uur voor het slapen gaan. Voor een diepe herstel-slaap. Magnesium is dé grote energie leverancier voor onze cellen en bij meer dan 300 processen in het lichaam betrokken. Uit onze voeding halen we helaas niet meer voldoende door uitputting van de grond. Let op: haal geen magnesiumoxide. Kijk altijd op de achterkant van de pot. Klik hier voor de goede magnesium.

Gebruik code IRIS10 voor 10% korting op je bestelling!

7: Boost je omega 3!

Let daarnaast ook op je omega 3 inname. Denk aan avocado, kokosrasp, hennepzaadolie, rouwe noten, ghee, kokosolie, olijven, etc.

Slik daarnaast ook dagelijks een goede visolie bij. Die werkt het beste op het brein. Helaas doen algenolie en krillolie dit minder. 

Soms een blokje pure chocolade is ook een goeie en kan prima. Vind je vast niet erg om te lezen haha. Cacao boost immers je serotonine! En het is ook gewoon mega lekker natuurlijk. Dat geeft ook al een gevoel van euforie. Plus als je de goede chocolade haalt, met meer dan 80% het liefst, krijg je ook nog een beetje magnesium binnen.

Tip: de godiva chocoalde dark 90% bij de AH is echt heel lekker, niet zo bitter! 

8: Daglicht en bioritme

Tijdens de donkere dagen doet een daglichtlamp veel goeds. In de avond draag ik dan mijn blue light blocker bril en in de ochtend stimuleer ik mijn energie met de daglichtlamp (lichttherapie). Zo voorkom ik herfst en winter blues en ik stimuleer mijn dag en nachtritme en hypofyse hormoonklier.

Even investeren maar dan heb je er élke herfst en winter weer plezier van. Zo breng je de 'zon' een beetje in huis. Vroeger ging ik wel is onder de zonnebank om mij wat beter te voelen. Maar dat wil ik niet meer! 

Praktisch: Zet de lamp op 10 cm afstand. Niet te fel. Ik gebruik 'm in de ochtend als ik aan het ontbijten ben of naast mijn computer als ik werk.

Yoga of bewegen thuis doe ik met mijn roodlicht therapie lamp. Hier ga ik ook vaak achter zitten voor extra warmte op mijn rug of ik plaats het licht op mijn gezicht voor een collageen boost! 

9: Moeilijk opstaan in de ochtend

Dan eerder gaan slapen, zorgen dat je dieper slaapt en ontwaken met een wake up light. Stel in dat deze niet te snel licht wordt voor je wekker, maar rond de 10 minuten bijv. 20 minuten is te snel en daadoor (heb ‘m zelf ook, is een geweldige investering voor je slaapkwaliteit) én als je wakker wordt, gelijk je gordijnen open doen voor daglicht IN je ogen! Dat zorgt voor de aanmaak van het goede cortisol in de ochtend wat je sneller laat ontwaken (activeert je hypofyseklier in je hersenen voor meer helderheid en focus).

Zo'n wake up light zorgt er voor dat je rustig aan wakker wordt. Heel fijn!

10. Wat als bovenstaande niet snel genoeg helpt?

Heb je nou echt een flinke winterdip? Dan raad ik je aan om een goed geschoolde orthomoleculair therapeut te bezoeken. Doe eventueel een neurotransmittertest online: Google op Braverman test.

Of probeer het supplement Saffraan of 5-HTP. Het merk Vitakruid is fijn. En dan bedoel ik: goed opneembaar, voldoende gedoseerd voor écht effect en zonder allerlei hulpstoffen. Met de kortingscode IRIS10

1: Saffraan Vitakruid: 1 capsule per dag nemen, in de ochtend. Voor kalmering zenuwstelsel, minder prikkels/stress, beter met drukte om kunnen gaan, meer gelukshormonen, fijner gevoel in lichaam, etc. Potje helemaal opmaken, je mag het zien als een kuurtje. Je hebt 2 sook ga zelf het beste op de Bioperine variant. Er zijn twee soorten saffraan: die met Bioperine of L-theanine. Ik wissel ze gewoon af en kijk dan waar ik het beste op ga.

Saffraan mag niet als je zwanger bent. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs of dit samen kan. 

2: Back-up: Neem 5-HTP elke avond bij je avond eten. Dit is een voorloper-stof van serotonine en melatonine. Het bevorderd o.a. je geestelijke veerkracht en je gemoedstoestand. Ook zou het de REM slaap verlengen. 

--> Maak een potje op en stop dan sowieso één week. Daarna kun je nog een potje saffraan opmaken.  Probeer daarna evt. 5-HTP. Kijk wat het voor je doet! 

Met de code iris10 krijg je 10% korting op je bestelling bij www.vitakruid.nl

11. Verder kun je in deze donkere herfst en winter periode ook wat meer gras gevoerd vlees eten. Van eigen bodem, biologisch én 100% grasgevoerd. Ikzelf koop dit online bij Grutto.com of ik haal het bij de groene bio slager in DH.

Wanneer je via bovenstaande link besteld, krijg je €10,- korting op je bestelling bij grutto. Doet ie het niet: Vul dan de kortingscode in: 62bb072e7bd6b

Ik vind Grutto fijn, want ze steunen de boeren zodat ze het lekkerste en beste vlees kunnen aanbieden. Ook moet het vlees uit een voedselsysteem komen dat een gezonde bodem achterlaat voor de volgende generatie en van dieren komen die een goed leven hebben gehad.

Kijk, als vlees goedkoop en massaal beschikbaar is, is daar altijd iets de dupe van. Het gaat ten koste van de voedingswaarde, smaak, het dierenwelzijn, de boeren en de natuur....
Ik geef graag meer geld uit aan goed vlees. Als het niet bio en gras gevoerd is, koop ik of eet ik het niet.
>> Ik eet nu 3x per week een stuk goed biologisch grasgevoerd vlees en ik merk dat ik sterkere nagels, dikker haar, meer energie en een hoger libido heb. Blijkbaar had ik voor die tijd toch echt een tekort aan wat B12, zink, en andere goede mineralen en vitamines zoals vitamine A, etc. uit vlees gekregen?
Ik vind het heerlijk om met runder (lever) gehakt, smaakvolle gehaktballetjes te maken door het te mengen met 1 ei, 1 lepel mosterd en wat kruimels van speltcrackers.  Zo kan ik wel genieten van de grote gezondheidsvoordelen van lever maar is de smaak niet te heftig.
Soms wat kippendij in een curry smaakt ook erg goed. En een goed biefstukje of runder lever hamburger met wat aardappels en groente uit de oven is ook smullen.

Liefs,

Iris

PS. Op mijn Instagram bij de Higlights vind je nog veel meer praktische tips!

Oudere posts
Nieuwe posts
Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg
Shop nu