Weg met die winterdip!

Omdat er veel vraag was naar tips bij vermoeidheid en het ondersteunen van je geestelijke balans, heb ik allerlei praktische tips samengevat. Ze gaan wat dieper dus zet je leesbril op en Let's Go!

Ik ga er in deze blog wel vanuit dat jij standaard elke dag je 2 stuks fruit en dik 300 gram groentjes eet. Dat is dé basis naast voldoende frisse buitenlucht en een goede nachtrust natuurlijk. 

Dingen die je kunt merken als de R in de maand zit zijn o.a.: 

Vermoeidheid, moodswings, prikkelbaarheid, moeilijk(er) uit bed komen, concentratieproblemen, lager libido, last van de donkere dagen, het sneller koud hebben, slechtere doorbloeding, vlak voelen, somberheid, weinig motivatie, etc. Dit is per persoon verschillend.

Ik noem het ook wel een ‘zombiegevoel'. De een is er gevoeliger voor dan de ander. In mijn praktijk zie ik het vooral bij vrouwen die al hormonaal uit balans zijn én die dan ook nog is binnen werken. Of gewoon van zichzelf minder gelukshormonen aanmaken door een verstoorde darmflora of een genetische aanleg voor het maken van minder gelukshormonen. Meiden die de pil slikken of een hormoonspiraaltje hebben, hebben er ook vaker last van. En wat dacht je van mensen die in ploegendiensten werken? 

Tips op een rijtje:

1: Probeer allereerst een daglicht minimale in te stellen voor jezelf. Door elke dag minimaal 30 minuten (liefst langer natuurlijk) buiten te wandelen/joggen/fietsen voor een frisse toet, daglicht in je ogen en voor het boosten van je bioritme! Koop een goede regenjas en blijf fietsen naar je werk. En plan je daglicht mometntjes echt in je agenda in op je mobiel. VB: na werk ga ik 30 min wandelen met een leuke podcast of dit heerlijke 'Vibe Up' spotify lijstje wat je mood binnen 3 minuten in hogere frequentie heeft! Of: tijdens de pauze op werk ga ik even buiten wandelen.

2: Knuffel langer dan 20 sec met dierbaren, dan maak je veel gelukstoffen aan. Een echt dikke knuffel dus, en niet zo'n vlugge haha. Plan ook ontspanmomentjes in, zet ze in je agenda en kom ze ook echt na. Het is immers een afspraak met jezelf ;). Voor mij is het lekker bakken in de keuken met vrolijke muziek of mijzelf een goede massage gunnen.

3: Zorg er voor dat je een vast slaapritme hebt. Wijk niet langer dan 60 min van je slaapritme af. Ikzelf ga standaard rond 21:00/22:00 naar bed en lees nog even een boek en luister binaural beats. Tip: de Zeven Zussen boekenserie. Zo leuk en je komt in hele andere wereld omdat het zo geweldig is geschreven. 

4: Boost je Vitamine D!

Aan het einde van het jaar is het voorraadje Vitamine D wat je in de zomer hebt aangemaakt, echt op als je geen Vitamine D3 bij slikt. Al helemaal bij mensen die in de zomer amper buiten zijn geweest tussen 12 en 4 (omdat ze binnen werken) of veel hebben gesmeerd. Daarnaast kun je ook net even pech hebben met het omzetten van Vitamine D in je lever. Hier moeten heel veel processen goed voor verlopen.

Je kunt via deze labtest je Vitamine D3 pijl laten testen. Dan hoef je niet naar de huisarts want ik hoor nog te vaak dat er bij een winterdip niet verder wordt gekeken. Meestal hoor je dat het hoort bij het seizoen of dat je anders antidepressiva kunt gaan slikken...

5: Heb jij een goede vitamine D3 waarde boven de 80? Maar nog steeds klachten? Ik zou dan zeggen: laat via een betrouwbaar lab je ijzer, vitamine B12 en eventueel je schildklierwaardes in je bloed checken. Deze testen zijn fijn. Je schildklier is ontzettend belangrijk om je goed, fit en helder te voelen. Zitten er schildklier klachten in de familie? Dan zou ik je willen aanraden om je waardes 2x per jaar te laten testen!

6: Meten=weten.

Is je Vitamine D spiegel onder de 80 mmol? Zonde! Dan écht de zon uit een potje gaan halen. Het liefst wil je jouw waarde altijd boven de 100 mmol hebben.

Ter vergelijking: op een zonnige dag in juli, tussen 11 en 3 uur, maakt ons lichaam al snel meer dan 250 mcg per dag aan, dat is hetzelfde als 100.000 i.e. Dus in de winter kun je het beste kiezen voor een hoge dosis. 

Een persoon van ± 55 kg heeft voldoende aan 2000 iu dit is 25 mcg. Bij 63 kg 2500 iu. Bij 78 kg of meer 3000 iu, dat is 75 mcg.

Kom je weinig buiten? Slik het bij, al helemaal in de winter. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon namelijk!

Ik zou graag véél meer voordelen van Vitamine D3 willen benoemen. Dit wordt echter gezien als het hanteren van een gezondheidsclaim die bij wet verboden is. Alleen gezondheidsclaims die op de Europese lijst van goedgekeurde claims vermeld zijn, mag ik gebruiken.

Ga dus vooral ook zelf lekker opzoek naar de nadelen van te weinig vitamine D3 in je bloed. 

Goed om te weten:

Slik vitamine D3 samen met vitamine K én met het mineraal Magnesium samen voor de beste opname. Let daarnaast in je voeding goed op voldoende inname van Vitamine A en Calcium. Ze werken immers allemaal samen. Daarom moet je ook nooit te veel slikken van het een, anders kun je van het ander weer een tekort krijgen bijvoorbeeld.

Magnesium kan het gebrek aan energie helpen verminderen. En zo kan ik nog wel 2 pagina's vol typen. 

Goedgekeurde bewoordingen zijn ook:

  • Magnesium speelt een rol in het celdelingsproces
  • Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese   
  • Magnesium draagt bij tot een goede electrolytenbalans  
  • Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme  
  • Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie    
  • Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren  
  • Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid

Praktisch stappenplan:

Vitamine D+K: elke ochtend of avond 50 mcg (=2 druppels) innemen. Druppel op je vinger/je lepel met wat eten, stukje cracker etc. Als het een keer 3 druppels zijn is dit niet erg. Dan de dag er na er weer 2 bijv. Doe het niet in een glas water. 

Magnesium Tauraat: Elke avond (bij het avond eten bijvoorbeeld) 2 capsules magnesium slikken. Echt ruim 2 uur voor het slapen gaan ter ondersteuning van de hersenrust. Let op: haal geen magnesiumoxide. Kijk altijd op de achterkant van de verpakking.

Gebruik hier code IRIS10 voor 10% korting op je bestelling.

7: Boost je omega 3 vetzuren

Let daarnaast ook op je vetzuren én omega 3 inname. Denk aan vette wilde vis, 100% grasgevoerd bio vees, eieren met eigeel, avocado, kokosrasp, hennepzaadolie, rauwe noten, schaal en schelpdieren, MCT olie, ghee, kokosolie, bio roomboter olijven, etc.

Wist jij dat jouw brein het vettigste orgaan van je lichaam is? Hij bestaat uit meer dan 60% vet! Daarom is het ook zo belangrijk om voldoende essentiële vetzuren te eten. Slik ook dagelijks een goede visolie bij.

Soms een blokje pure chocolade is ook een goeie en kan prima. Vind je vast niet erg om te lezen haha. Cacao boost immers je serotonine! En het is ook gewoon mega lekker natuurlijk. Dat geeft ook al een gevoel van euforie. Plus als je de goede chocolade haalt, met meer dan 80% het liefst, krijg je ook nog een beetje magnesium binnen. Ik ben ook fan van de Pure Keto bars van Noordcode met MCT olie. Powerr voor mijn brein en energie!

8: Daglicht en bioritme

Tijdens de donkere dagen doet eventueel een daglichtlamp ook veel goeds. In de avond draag ik dan mijn blue light blocker bril en in de ochtend stimuleer ik mijn energie met de daglichtlamp (lichttherapie). Zo voorkom ik herfst en winter blues en ik stimuleer mijn dag en nachtritme en hypofyse hormoonklier.

Even investeren maar dan heb je er élke herfst en winter weer plezier van. Zo breng je de 'zon' een beetje in huis. Vroeger ging ik wel is onder de zonnebank om mij wat beter te voelen. Maar dat wil ik niet meer! 

Praktisch: Zet de lamp op 10 cm afstand en niet te fel. Ik gebruik 'm in de ochtend als ik aan het ontbijten ben of naast mijn computer als ik werk.

Yoga of bewegen thuis doe ik met mijn roodlicht therapie lamp. Hier ga ik ook vaak achter zitten voor extra warmte op mijn rug of ik plaats het licht op mijn gezicht voor een collageen boost! 

9: Moeilijk opstaan in de ochtend

Dan eerder gaan slapen, zorgen dat je dieper slaapt en ontwaken met een wake up light. Ik heb ‘m zelf ook, is een geweldige investering voor je slaapkwaliteit omdat je er gewoon rustiger wakker van wordt. Zo hup met een hard geluid uit je slaap gerukt worden is niet fijn. Ga wel voor de optie die niet in het stopcontact hoeft voor minder EMF-belasting.

Extra: als je wakker wordt, gelijk je gordijnen open doen voor daglicht IN je ogen! Dat zorgt voor de aanmaak van het goede cortisol in de ochtend wat je sneller laat ontwaken (activeert je hypofyseklier in je hersenen voor meer helderheid en focus).

10. Wat als bovenstaande niet snel genoeg helpt?

Heb je nou echt veel last van je gemoedstoestand? Dan raad ik je aan om een goed geschoolde orthomoleculair therapeut te bezoeken. Doe eventueel een neurotransmittertest online: google op Braverman test.

Of probeer het supplement Saffraan. Het merk Vitakruid is fijn. En dan bedoel ik: goed opneembaar, voldoende gedoseerd voor effect en zonder allerlei hulpstoffen. Met de kortingscode IRIS10.

Saffraan Vitakruid: 1 capsule in de ochtend nemen bij je ontbijt. Tip: maak 2 potjes achterelkaar op en stop daarna sowieso 2 weken om gewennng te voorkomen. Er zijn twee soorten saffraan vormen: die met Bioperine of L-theanine. Ik wissel ze gewoon af en kijk dan waar ik het beste op ga.

Saffraan zou helpen met de aanmaak van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Hierdoor bestempelen we het kruid als goed voor de geestelijke balans en ontspannend.** 

Saffraan mag niet als je zwanger bent of BV geeft. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs of dit samen kan. 

''Kijk ook op deze pagina om te kijken wat je nog meer kunt doen voor het thema gemoedstoestand!''

11. Verder kun je in deze donkere herfst en winter periode ook wat meer gras gevoerd vlees eten. Van eigen bodem, biologisch én 100% gras gevoerd. Ikzelf koop dit online bij Grutto.com of ik haal het bij de groene bio slager in DH.

Wanneer je via bovenstaande link besteld, krijg je €10,- korting op je bestelling bij grutto. Doet ie het niet: Vul dan de kortingscode in: IRIS10

Ik vind Grutto fijn, want ze steunen de boeren zodat ze het lekkerste en beste vlees kunnen aanbieden. Ook moet het vlees uit een voedselsysteem komen dat een gezonde bodem achterlaat voor de volgende generatie en van dieren komen die een goed leven hebben gehad.

Kijk, als vlees goedkoop en massaal beschikbaar is, is daar altijd iets de dupe van. Het gaat ten koste van de voedingswaarde, smaak, het dierenwelzijn, de boeren en de natuur.... Ik geef graag meer geld uit aan goed vlees. Als het niet bio en gras gevoerd is, koop ik of eet ik het niet.

Ik eet nu 3x per week een stuk goed biologisch gras gevoerd vlees en ik merk dat ik meer energie, sterkere nagels, dikker haar, meer energie en een hoger libido heb. Blijkbaar had ik voor die tijd toch echt een tekort aan wat B12, zink, en andere goede mineralen en vitamines zoals vitamine A, etc. uit vlees gekregen? Ik vind het heerlijk om met runder (lever) gehakt, smaakvolle gehaktballetjes te maken door het te mengen met 1 ei, 1 lepel mosterd en wat kruimels van speltcrackers.  Zo kan ik wel genieten van de grote gezondheidsvoordelen van lever maar is de smaak niet te heftig.
Soms wat kippendij in een curry smaakt ook erg goed. En een goed biefstukje of runderlever hamburger met wat rozemarijn aardappels en groente uit de oven is ook smullen.
Succes! Liefs, Iris.

PS. Op mijn Instagram bij de Higlights vind je nog veel meer praktische tips!

Oudere posts
Nieuwe posts
Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg
Shop nu