Het is koud en donker buiten. Niet mijn favoriete seizoen. Ik ben een echte zon-bourgondiër haha.
Als het warm en licht is buiten heeft mijn huid nooit zo heel veel nodig. Maar door de verwarming in de winter, de kou, luchtvochtigheid en het iets te lang douchen wordt mijn huid sneller droog. In de winter geef ik mijn lichaam daarom altijd wat extra aandacht. Ik ga vaker naar de sauna, maskertjes, scrubben, smeren, etc. én ik eet meer vetten om mijn lichaam van binnenuit extra te ‘smeren’.
Ik help mijn lichaam dus ook een handje van buitenaf. Meestal met alles van Dr. Hauschka. Dit merk is vrij van parabenen. En bevat alleen het strikt noodzakelijke om je huid te verzorgen. Zonder al die extra zooi dus!
Erg belangrijk omdat je huid ademt en je grootste orgaan is. En, je bent dus niet alleen wat je eet, maar ook wat je smeert!
Maar, naast het smeren is het dus ook erg belangrijk om voldoende vetten te eten voor je huid.
Waarom moet je juist op je inname van vetten letten voor een optimale gezondheid én geen droge huid in de winter?
Vetten zijn erg belangrijk omdat ze de kwaliteit en stevigheid, bewegelijkheid van onze cellen bepalen. Ik zeg altijd, zonder vet loopt ons lijf vast. Je weet wel, van die stroeve spieren, droge handen of lippen, een droge hoofdhuid, haaruitval, verstoorde hormonale balans, etc. En, je wilt juist dat je lichaam een goed geoliede ‘machine’ is. Maar hier heb je wel de juiste vetzuurbalans voor nodig! (omega 3/6/9 goed in verhouding).
Zie het zo: je bent eigenlijk een heel groot aquarium met miljarden cellen, maar die cellen zijn pas gezond als de celwand goed beschermd én goed vettig is.
Jouw celwand bestaat namelijk uit vetten, zo zijn ze goed doorlaatbaar. Goede vetten eten is dus erg belangrijk voor de communicatie tussen je cellen. En je cellen hebben vetten nodig om voedingsstoffen naar binnen en afvalstoffen naar buiten te laten. Bij een tekort aan goede vetten worden ze erg stug. En ze moeten juist soepel zijn om uit te kunnen wisselen, op te kunnen nemen.
Maar, hiervoor heb je heel veel omega 3 nodig. En die hebben we juist vaak te kort. Transvetten daarentegen maken de celwanden rigide/stug en omega 6 vetzuren (zoals zonnebloemolie en koekjes) maken onze celwanden juist slapper/fragide.
Lekker dat wekelijkse visje halen bij de visboer en lekker blijven smeren! Dan kom je al een heel eind.
Liefs,
Iris