Help, ik heb een koortslip/herpes aanval!

Ahoo, paniek! Je voelt een koortslip opkomen. Dit komt natuurlijk slecht uit! Maar het is wel gélijk een signaal van je lichaam dat je immuunsysteem extra aandacht wilt. Het Herpes Virus heeft immers kunnen toe slaan…

Ben je te hard gegaan zonder self-care momenten? Werk op nummer 1 gezet en jezelf vergeten? Te weinig slaapuren en te weinig frisse buitenlucht en beweging? Te weinig kleur op je bord gehad? Shit.

Echter kun je soms gewoon weinig aan de stressvolle omstandigheden doen. Dan is het fijn om kennis te hebben hoe je jouw koortslip kunt aanpakken. Want naast dat het pijnlijk en besmettelijk is, duurt het vaak een week voordat het weer weg is. Daar zit je echt niet op te wachten. En al hélemaal niet als je net een baby hebt gekregen, want voor hen is het heel gevaarlijk.

Oorzaak Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV). Gemiddeld draagt bijna 85% van de mensen het Herpes virus bij zich. Gelukkig heeft slechts 10-20% hier echt last van. Een koortslip is een infectie van de huid en slijmvliezen waarbij pijnlijke, jeukende blaasjes ontstaan. Meestal rondom de mond, lippen en neus. Vaginaal kan het ook voorkomen.

In mijn praktijk zag ik veel vrouwen met jaarlijks terugkerende koortslippen of Herpes genitalis opvlammingen. Ook van volgers krijg ik vaak DM’s met vragen wat je er aan kunt doen dus daarom deze blog!

Good to know: tijdens een detox kuur, verkoudheid, anti-biotica kuur, veel alcohol, roken, nachtdiensten, drugs gebruik, medicatie stoot kuurtje of een operatie, etc. kun je makkelijker een koortslip krijgen. Bovenstaande hebben allemaal effect op je weerstand of je lever en hierdoor kan het Herpes Virus ‘wakker worden’ en toe slaan.

De zon en sommige huidbehandelingen kunnen ook een koortslip triggeren. Je zou dan op vakantie preventief kunnen smeren met zinkzalf en speciale supplementen mee kunnen nemen.

Praktische tips om je lichaam snel te helpen af te handelen met het Herpes Virus:

1: L-lysine boosten want virussen haten L-Lysine!

Het Essentiele Aminozuur L-Lysine wat je lichaam niet zelf aanmaakt, is mega belangrijk voor je weerstand. Je lichaam gebruikt dit om antilichamen, enzymen en hormonen, etc. aan te maken die helpen het virus aan te pakken.

L-Lysine zou mogelijk helpen met de tijd en terugkeer van een koortslip te verminderen.

Je kunt L-Lysine makkelijk uit je voeding halen, want het zit in standaard voeding zoals vlees, vis, zuivel, eieren en peulvruchten. Maar vaak is er meer nodig én als je vegetariër of veganist bent, kom je L-Lysine sneller tekort omdat het vooral in dierlijke producten zit.

Dan is het slim om bij te slikken. Vooral om echt preventief aan de slag te gaan. 

  • Kijk eens voor L-Lysine in tabletvorm.
  • Bij de eerste gevoel van een koortslip of Herpes genitalis (jeuk, tinteling, een branderig gevoel en je niet fit voelen) kun je gélijk L-Lysine slikken. Zo’n 2000-3000 mg per dag is dan pas effectief.
  • Je kunt dit standaard preventief slikken of alleen als je een koortslip voelt opkomen.
  • Ik raad aan om - op elk willekeurig moment - éérst twee potjes achter elkaar op te maken waarbij je elke dag 1 tablet van 1000 mg slikt. Dit mag je zien als een 'kuur' en een mogelijke manier om het Herpes Virus in jouw cellen alvast zwakker te maken. Zie het maar zo: dit slimme virus sluimert nu lekker rond en wij zorgen ervoor dat hij het steeds minder fijn vind in jouw cellen!
  • Als je dan toch ondanks alles een koortslip op voelt komen, neem je gelijk 3x daags 1000 mg als stootkuur. Dit zijn dus 3 tabletten want 1 tablet bevat 1000 mg. Neem dit altijd 15 min voor een maaltijd in. VB: vóór ontbijt-lunch-diner.

Het is een slim, hardnekkig virus dus een hogere dosering geeft gewoonweg meer effect. De meeste L-Lysine supplementen bevatten tussen de 250 en 500 mg per tablet en dat is veel te weinig. Kijk daarom voor L-Lysine met maar liefst 1000 mg extract per tablet.

→ Als je op wintersport of op vakantie gaat met veel zon, kun je (naast met SPF smeren op je lippen) elke dag 1 á 2 tabletten slikken om een koortslip te voorkomen. Ook kun je dit vóór je menstruatie of tijdens andere omstandigheden wanneer je weerstand lager is. Zoals een nachtdienst of tijdens deadlines.

Goed om te weten: L-Lysine wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Kijk dan voor een hoge dosis vitamine C ter ondersteuning van je immuunsysteem*.

Ook ik hoorde van veel moeders dat het speciale elektrische apparaatje Herpotherm ook geweldig werkt. Het bestrijdt een koortslip effectief door middel van geconcentreerde warmte, zonder chemische stoffen en zonder bijwerkingen! 

*Ik had heel graag meer willen vertellen over ervaringen van mijn cliënten en alle duizenden voordelen over suppletie. Dit wordt echter gezien als het hanteren van een gezondheidsclaim die bij wet verboden is. Alleen gezondheidsclaims die op de Europese lijst van goedgekeurde claims vermeld zijn, mag ik gebruiken. Vandaar dat ik het kort hou en niet te uitgebreid kan zijn + geen handig doorklik linkje erbij mag zetten voor jullie :(

2: De balans tussen de aminozuren L-Lysine en Arginine

Arginine is een tegenhanger van L-Lysine en die moet je wel in balans houden als je vatbaar bent voor het Herpes Virus. Let daarom op met arginine houdende producten zoals chocolade (alles met cacao), pinda, varkensvlees, lever, spinazie, schelp/schaaldieren, soja, walnoten, hazelnoten.

Eet dus niet op één dag dit soort zelfde producten: sojayoghurt/melk, spinazie (in je smoothie of diner bijv.), pindakaas, chocolade en noten.  Dit kan het virus triggeren. Verspreid gewoon de inname hiervan of vermijdt zelfs.

3: Eet de regenboog aan groente en fruit

Naast gezonde voeding die rijk is aan vitaminen en antioxidanten is het slikken van een goede Multivitamine welke o.a. vitamine C, D, B12, Selenium en Zink bevat ook extra handig als je vatbaar bent.

Je wilt het 'virus' in rust houden. Ook down under ;)

Ik sprak vaak cliënten die in de week voor hun menstruatie, een koortslip of vaginale herpes kregen. Dit komt omdat tijdens die dagen je weerstand lager is door hormonale veranderingen. Het is dan slim om naast de Multi ook extra L-Lysine en/of Vitamine C te slikken ter ondersteuning van je weerstand.

4: Stressreductie

In tijden van stress kan het zijn dat het Herpes Virus meer kans krijgt om toe te slaan. Stress verlaagt immers je weerstand! Daarom is het slim om goed op je stresslevels te letten.

Snelle tips: zorg voor een rustige avondroutine zonder blauw licht. Lees voordat je gaat slapen 10 pagina’s uit een leuk boek en luister bijv. Binaural Sleep Beats erbij om je zenuwstelsel te kalmeren. Haal die 7/8 uur slaap en kom elke dag 30 minuten buiten, het liefst tijdens daglicht.

Let daarbij ook goed op je ademhaling. Je hoeft echt niet te gaan tellen, onthoudt gewoon dat je langer wilt uit ademen dan inademen. Kijk ook elke zondagavond even in je agenda. Zijn er voldoende pauze momenten? Planning loze avondjes en staat je agenda niet te vol?

Meer tips nodig? Check dan mijn E-book vol anti stress tips!

→ In tijden van drukte verbruikt je lichaam meer Magnesium en Vitamine C. Blijf daarom ook goed op je voeding letten en ga voor voeden i.p.v. vullen!

Je kunt tijdens drukte ook voor de zekerheid extra Vitamine C slikken. Je lichaam maakt dit niet zelf aan en het onrijpe fruit en de groente van nu bevat helaas minder Vitamine C dan vroeger. En het is erg belangrijk want het remt immers de virale groei en het remt de replicatie van het Herpes Virus.

5: Gezonde mondflora en voordelen van tongschraper

Een koortslip gaat vaak gepaard met een ontsteking van het tandvlees en het wangslijmvlies. Let dus ook goed op je mondgezondheid door 2 x per dag te poetsen met natuurlijke tandpasta zonder het giftige fluoride (schrik niet als je anders hebt geleerd, maar het is echt rotzooi) en gebruik natuurlijk mondwater. Ik gebruik de hele mondcare lijn van Dr.Hauschka. Lees daar ook meer over fluoride.

Voor je algehele gezondheid is het sowieso belangrijk om goed voor je mondflora te zorgen. Jouw mondflora staat namelijk in contact met je darmflora! Waar 80% van jouw immuunsysteem is gevestigd.

Maar vergeet ook je tong niet! Ons tongoppervlak bevat diepe poriën en smaakpapillen. In deze poriën nestelen zich zeer veel bacteriën en fijne restanten van wat wij eten en drinken. Onderzoek toont aan dat per epitheel-cel in onze tong, zich gemiddeld zo’n 100 bacteriën kunnen nestelen. 

Ik schraap mijn tong in de avond na het tanden poetsen maar ook s' ochtends om de bacteriën die in de nacht in je mond zijn ontstaan, weg te schrapen. Vooral in de ochtend en voordat je water drinkt, anders spoel je alle afvalstoffen je lichaam in. 

Een koperen of rosé gouden tongschraper is het beste en het meest hygiënisch. Ik vind dat iedereen deze tool in zijn mondverzorgingsritueel moet hebben!

→ Vervang ook altijd je tandenborstel na een koortslip opvlamming of als je ziek bent geweest. Jammer maar helaas; gebruik ook even geen lipstick of lipbalsem bij een koortslip. Je lipstick raakt besmet en je verspreidt het virus hiermee.

6. Rood licht therapie bij een koortslip!

We zitten veel uren in blauw kunstmatig licht. Dit licht is schadelijk voor onze cellen, bioritme en daarmee dus onze algehele gezondheid.

Ik probeer in de herfst en de winter daarom dagelijks te ontwaken met rood infrarood licht. De lamp zet ik op mijn gezicht (collageen productie), hals (waar de schildklier zit) en op mijn borsten (waar veel lymfe stroomt).

Zo word ik lekker fit wakker en heb ik gelijk al een speciaal licht-spectrum als 'healing' sessie gehad. Vooral in de winter als het zo donker is echt top voor je celgezondheid!

Ik zet 'm ook vaak op mijn buik of rug. Super na het sporten & lekker warm en ook goed voor mijn eierstokken/baarmoeder maar ook voor minder darmklachten! Op mijn Instagram feed, kun je bij de higlight 'red light therapy' meer lezen.

Bij een opkomende koortslip kun je de lamp gelijk op je gezicht laten schijnen. Ter ondersteuning van je weerstand en het stimuleren van je zelfherstellend vermogen.

Lees hier veel meer over de lamp en krijg korting! 

Ik hoop dat jullie door bovenstaande tips nooit meer last hebben van het Herpes Virus. Blijf gewoon goed voor jezelf blijven zorgen, zodat het Herpes Virus  niet sterker wordt en je 'm in de slaapstand houdt. 

Veel succes!

Liefs, Iris.

Oudere posts
Nieuwe posts
Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg
Shop nu