Ken jij de nadelen van deodorant al?

Een gemiddeld skincare potje of doucheproduct bevat vandaag de dag meer dan 20(!) verschillende chemische stoffen. Hoe meer geur en hoe beter het schuimt, hoe fijner de gemiddelde consument dit vindt.

Maar… door het gebruik van shampoo, bodylotion, deodorant, lippenbalsem, handzeep en handcrème kun je op één dag met ±23 hormoonverstorende stoffen in aanraking komen. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar het zogenoemde ‘cocktail-effect’ van schadelijke chemische stoffen, waar ieder mens gedurende zijn hele leven aan blootstaat.

Bij deo is dit effect vaak nog erger. We gebruiken het immers elke ochtend om overmatig zweten en een geur tegen te gaan. Maar… wat als ik je vertel dat de oksels een belangrijke UITGANG (en geen ingang) zijn voor onze gezondheid? Bijna elke vrouw is aangeleerd dat je zweet moet stoppen, want: vies. Maar onze oksels hebben een doel!

De lymfeklieren in de oksel maken schoon en ondersteunen de afvoer van afvalstoffen vanuit het borstweefsel. De oksels zweten om deze afvoer te ondersteunen. Als we zweten is dat dus niet alleen om onze temperatuur te reguleren, maar ook om andere detoxificatie systemen te ondersteunen.

Waarom zijn deo’s hormoon-verstorend?

Veelvoorkomende gifstoffen in deo’s zijn:  parabenen, siliconen, synthetisch aluminium, sls en synthetische parfum. (een geur door natuurlijke parfum/etherische oliën versta ik hier niet onder).

Vele onnatuurlijke ‘te lekkere’ deodorants irriteren de huid, verstoren de huidflora onder je oksels, geven snel een allergische reactie, zorgen voor uitdroging van de huid, werken hormoon-verstorend, plamuren je huid dicht,  verstoren de afvoer van afvalstoffen, irriteren je lymfeklieren, zorgen voor rare ontstekingen met lymfe-knobbels, ingegroeide haartjes met ontstekingen, etc.

Een hele waslijst he? Moet je nagaan als jij al sinds je 14de een deodorant gebruikt.

Wllekeurige deo’s die uit de test van Tegengif.nl  als hormoon verstorend komen:

1.Dove Nourishing secrets 2. Nivea Black&White Spray 3. Nivea stress protect spray 4. Vogue Girl parfum deo cats mini 5. Nivea dry comfort roller 6. Dove original roller moisturizing cream 7. Neutral anti white&yellow marks spray 8. Rexona biorythm spray 9. Therme Extra dry Zen White Lotus roller 10. Therme Thalasso Spray 11. Adidas 48H Ice Dive spray 12. Dove original spray 13. Odorex 0% 48 uur roller.

iris de goede

Pak de oorzaak van het overmatig zweten en ruiken aan!

Moet jij écht een anti-transpirant smeren omdat je anders veel zweet? Of vind je jezelf anders stinken? Pak dan de oorzaak aan. Mogelijk wil jouw lichaam je iets duidelijk maken.

Roken, veel koffie, energiedrankjes, alcohol, een gestrest leven, slechte persoonlijke hygiëne, het dragen van te dikke synthetische stoffen en pittig eten met veel kruiden kunnen de boosdoeners zijn. Een tekort aan goede mineralen en zouten in je lichaam, een onstabiele bloedsuikerspiegel door veel eetmomenten en snelle carbs en een verminderde temperatuur regulatie door je schildklier of stress kunnen ook meespelen.

Sinds ik gezonder leef, ruik ik juist meer!

Wanneer je gezonder gaat eten en leven en geleidelijk aan je verzorgingsproducten gaat vervangen, zul je merken dat er juist een tijdelijke toename van geur onder je oksels is. Heel simpel: je lichaam is aan het ontgiften en er is allemaal ‘rommel’ aan het verschuiven wat er uit moet. Dit is ontzettend goed. Want wat heb jij liever? Dat die rotzooi in je lijf blijft of eruit gaat?

Alleen hebben we door onze gekke maatschappij meegekregen dat wij niet mogen stinken. Maar wat als ik zeg dat dit vooral komt door alle reclames en de miljardenindustrie van hormoon verstorende lichaamsproducten met allerlei chemicaliën? Deodorants, zeep, geurstoffen, lotions, parfums, etc. Deze chemicaliën verstoren niet alleen onze eigen chemicaliën (onze hormonen), maar ze verstoren ook onze UNIEKE lichaamsgeur.

In mijn ‘’Spice up your Libido’’ e-gids geef ik hier ook veel aandacht aan. Jouw lichaamsgeur is namelijk ontzettend belangrijk. Je kunt het bijna vergelijken met onze vingerafdruk, omdat het belangrijke feromonen en communicatie bevat van wat er op een dieper niveau in ons systeem gebeurt.

Stukje uit de e-gids: Wist jij al dat een mannelijke partner kan ruiken wanneer jij je eisprong hebt? Dit komt door je geur en feromonen die via je huid worden afgegeven. Maar wat als jij je eigen geur maskeert? Ik ken vrouwen die in de avond voor het slapen nog even een parfummetje sprayen. Zonde! Zorg ervoor dat jij je partners geur kan blijven ruiken en andersom. Voor jullie verbinding en sparkle samen. Overigens wil je sowieso geen parfum vol synthetische zooi gebruiken, dit is namelijk ook niet goed voor je hormonale balans. Je belast dan je lichaam nog meer met toxische stoffen die je lever weer moet afbreken, en die heeft het al zo druk!

Geloof mij lieve lezer, naarmate je door de jaren heen gezonder en meer in balans bent gekomen, ga je merken dat je minder erg ruikt. Alleen heb je echt geduld nodig.

En wat nou zo leuk is (nou ja, dat vind ik dan haha) is dat als je wel even ‘ruikt’ dit belangrijke informatie geeft over je lichaam. Dus voordat ik het gelijk ga verdoezelen met een deo, zie ik het juist als een voordeel dat mijn lichaam zijn werk doet om mij te beschermen. Heb ik te weinig bewogen? Te veel stress gehad? Is mijn lymfe-flow even niet zo lekker en moeten mijn oksels helpen met het afvoeren van afvalstoffen? Heb ik veel prei, ui, knoflook of juist fastfood gegeten?

Wat ik zelf doe en hoop jou mee te inspireren:

  1. Gebruik een clean deo. Het gebruik van een schone deodorant kan helpen om de geur een beetje te NEUTRALISEREN, maar het zal het zweten niet stoppen. Je poriën worden dus niet dicht gesmeerd of verstopt, want je kan nog wel transpireren. Puur omdat je niet moet willen dat de rotzooi er niet uit kan.

Enne lieve vrouw, leer jezelf ook aan om GEEN deo meer op te doen voordat je de sauna in gaat of gaat sporten. Je wilt juist dat je zweetklieren lekker vrij zijn toch?

Mijn favorieten zijn:

De INCIA natuurlijk deo op dagen waarbij ik buitenshuis ben en actiever ben. Deze kun je vinden op Hemnature.nl en bestellen met 10% korting met CODE IRIS10.

Dr. Hauschka rozendeo op dagen dat ik thuis ben omdat deze deo milder is en niet iets minder een eventuele geur maskeert (CODE IRIS)

Soms heb ik na het scheren gevoelige oksels en dan gebruik ik de INCIA natuurlijke deo voor de gevoelige huid waar aloë vera in zit.

Dennis gebruikt nu al een tijdje de INCIA natuurlijke deo speciaal voor mannen

Bovenstaande deodorants zijn allemaal aluminium vrij en met natuurlijke stoffen.

Jouw oksels en je lymfe kanalen die daar lopen, wil je immers niet vol smeren met rare stoffen!

  1. Kijk eens naar een neutralisator. Soms kan het gebruik van wat zuiveringszout, citroensap of gembersap erg nuttig zijn als de ‘stank’ ondraaglijk voor je is. Breng gewoon wat citroen/gember sap aan en laat het drogen. Het zuiveringszout kun je mengen met citroensap.
  2. Ontgiften. Gebruik je wel eens een kleimasker op je gezicht? Die kun je dus ook onder je oksels smeren tijdens de detox/overstap fase van reguliere deo vol agressieve zooi naar een mildere variant. De klei kan helpen om de rommel er sneller ‘uit te trekken’. Klei is namelijk een natuurlijk bindmiddel en trekt metalen naar zich toe. Je kunt Bentoniet klei mengen met wat appelazijn en dit onder je oksels aanbrengen, 30 min laten intrekken en daarna pak je een heerlijke douche!
  3. Ondersteun je lever, darm en lymfe. Aanhoudende stank kan namelijk ook een teken zijn dat je belangrijkste detox pathways ondersteuning nodig hebben.

Vragen die je hierbij aan jezelf kunt stellen:

  • Beweeg ik mijn lichaam en zweet ik regelmatig?
  • Ben ik voldoende gehydrateerd?
  • Ontlast ik elke dag met een grote boodschap op het toilet?
  • Hoe is mijn darmgezondheid?
  • Ondersteun ik mijn lever regelmatig?

In deze blog lees je vijf simpele tips om je detox pathways te ondersteunen. Een kuurtje Ribes Nigrum voor je lymfe, maandelijkse sauna bezoekjes en je lymfe in je oksels en nek masseren zijn al geweldig. Check hiervoor mijn highlight 'LYMFE' op mijn instagram want daar zie je wat filmpjes. 

Veel gestelde vragen:

Hoelang duurt de deo-detox?

Als jij van een heftige agressieve deo overgaat naar een natuurlijke, is het handig je in te stellen op een detoxfase van een maand. Je zult wat meer ruiken omdat de bacterie-balans onder je oksels moet herstellen.

Blijf je ondanks alle tips toch nog erg ruiken? Doe dan een detox kuurtje om even flink te ontgiften. Tip: Ribes Nigrum druppels 100 ml flesje samen met Gluthathion 30-daags kuurtje. Klik op de link voor alle uitleg en hoe je dit het beste kunt slikken. En jep, de eerste dagen kun je een beetje gaan ruiken omdat er van alles uit je lijf komt. Ik zou zeggen: wees er trots op want dan wordt er dus van alles in werking gezet! Enne, ga gelijk even lekker naar de sauna zou ik zeggen!

Supergreens is ook fijn voor je zuur-base balans trouwens. Je kunt dan gewoon een schepje in een glas water doen of in je smoothie. 

Bevat de INCIA natuurlijke deo aluminium?

Het bevat Aluin, wat een mineraalzout en kristal is met een natuurlijke antibacteriële werking. De aluin die in INCIA Natuurlijke Deodorant wordt gebruikt, is van natuurlijke oorsprong. Het is een natuurlijk aluminium, en is dus heel wat anders dan de deodoranten met gevaarlijk aluminium waar je zo vaak over leest. Dat zijn vooral de standaard deo’s uit de supermarkt. Ze bevatten veel chemicaliën en synthetisch vervaardigd aluminium.

>>> Ik gebruik momenteel alles van Dr. Hauschka en producten van Hemnature thuis. Van vloeibare dagcrème wat ik met de bronzing fluid meng voor een kleurtje tot natuurlijke wasmiddel om de was te doen. En met een kleintje op komst gaat alle babywas natuurlijk ook met troepvrije wasmiddel.

Gebruik code IRIS10 voor 10% korting bij Hemnature.nlOp mijn site > favorieten > beauty essentials kun je veel vinden!

Luistertip: de podcast van Oersterk met Tegengif.nl. (Zoek op Annelies den Boer en Oersterk via Spotify).

Onwijs interessant, mooi verwoord en leerzaam.  Bezoek gelijk even de website van Tegengif.nl om te lezen hoe je via 5 tips & tricks aan minder chemische stoffen wordt blootgesteld. Dat wordt… meer stofzuigen haha! En huidverzorging met een ecolabel kopen. Die bevatten minder of helemaal geen schadelijke stoffen, Een aantal voorbeelden zijn: EU Ecolabel, Nordic Ecolabel, Cosmos en NaTruequ qua labels. Dr. Hauschka is bijv natuurzuiver en biologisch qua cosmetica en is NATRUE gecertificeerd (certificaat)

Oudere posts
Nieuwe posts
Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg
Shop nu