Tips bij een afwijkend uitstrijkje met HPV

Een afwijkend vaginaal uitstrijkje? Pas deze tips toe!

*Deze blog is geen medisch advies. Het is puur mijn visie. Ik ben geen arts en ik beweer ook niets in deze nieuwsbrief. Dit moet ik even gezegd hebben. Blijf kritisch en doe altijd wat goed voelt voor jou! Je mag deze blog wel altijd doorsturen naar vriendinnen die met het HPV virus stoeien. Maar nog één keer: dit is geen medisch advies en vaak is HPV pure pech!

Uitnodiging voor een uitstrijkje

Vanaf ons 30ste krijgen we allemaal een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Meestal ontwijken we deze maar al te graag. Van een eendenbek worden we niet vrolijk natuurlijk. Het is immers geen satisfyer haha ;).

Maar lieve vrouw: negeer de uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken nooit! Laat’ m niet slingeren tussen al je prullaria. Maak gélijk een afspraak. Ook als je geen klachten hebt. Want oh wat we zijn toch makkelijk in onszelf niet op nummer 1 zetten.

TIP: heb jij een spiraaltje en laat je deze verwijderen? Vraag dan gelijk om het maken van een uitstrijkje. Je ligt nu toch al met de benen wijd… ;) Als je nog geen 30 bent zijn de kosten helaas wel voor eigen zak. Bizar toch eigenlijk he.

Het HPV-virus

Bijna alle vrouwen zijn ooit in hun leven draagster van het HPV-virus (humaan papillomavirus). Het virus is namelijk heel besmettelijk en je merkt meestal niets van een besmetting. Dit kan via seksuele overdracht en/of via handen, huid en mond.

In de meeste gevallen ruimt je lichaam het zelf op. Alleen blijft het virus soms iets langer in de cellen aanwezig waardoor het kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Je hebt dan bijvoorbeeld HPV positief met PAP 2. Heel vaak verdwijnen deze afwijkende cellen ook weer vanzelf.

Jouw immuunsysteem, vaginale flora en alle lichaamscellen die dag in dag uit ontzettend hard hun best doen om een fijne balans te behouden kunnen dit als de beste! Mits ze je natuurlijk wel de juiste omstandigheden hier voor geeft. Chronische stress, slecht eten, slaaptekort en roken zullen niet mee helpen om jouw lichaam zelf alle energie te geven het HPV virus op te ruimen!

Als het opruimen niet lekker gaat, kunnen die afwijkende cellen zich ontwikkelen tot een (voorstadia) kankercellen. Vandaar dat er bij een positief uitstrijkje ook altijd wordt aangeraden om na een half jaar of een jaar opnieuw te testen.

Tussentijdse bloedingen, genitale wratjes, bloeden na het vrijen, pijn bij het vrijen, HEEL veel afscheiding en een vaginale flora die uit balans is, etc. kunnen mogelijke tekenen zijn van HPV.

TIP: heb je regelmatig last van tussentijdse bloedingen en heeft je huisarts nog geen HPV uitstrijkje genomen? Vraag hier dan zelf om!

Is jouw immuunsysteem sterk?

Naast dikke pech, is een afwijkend uitstrijkje (waarbij je draagster van HPV bent), SOMS ook een teken van een verlaagd immuunsysteem én/of oestrogeen dominantie.

Daarmee kun je ALTIJD aan de slag. Je kunt dus altijd zelf iets doen i.p.v. afwachten op je volgende uitstrijkje na een eerste afwijkende.

Bij oestrogeen dominantie betekent het dat je oestrogeen ten opzichte van je progesteron veel te hoog is. Het kan zijn dat de schadelijke oestrogeen metabolieten niet goed via je lever en darmen worden afgebroken.  Je ziet dan vaak PMS-klachten, acne, cysten, gevoelige borsten, zware menstruaties, groei in cupmaat en broekmaat, moodswings, onregelmatige cyclus, een vette huid, etc.

Dit zijn tekenen van een hormonale disbalans en bij een lichaam wat hormonaal niet lekker werkt, zie je vaker dat het HPV virus moeilijker buitenshuis blijft en trager wordt opgeruimd. Hormonen regelen immers VEEL in je lichaam.

In tijden van stress, roken, alcohol gebruik, nachtdiensten, onregelmatig leven, vaak van pil of anticonceptie wisselen, lang een koperen spiraaltje dragen, een burn-out en niet lekker in je vel zitten, zie je ook vaak dat HPV virus meer kans maakt.

Maar óók bij een disbalans in de darmflora door bijvoorbeeld slecht eten, veel anti-biotica kuren, het eten van heel veel agressieve gluten EN slecht voor jezelf zorgen, jezelf uithongeren en overtrainen, krijgt HPV alle ruimte. Je lichaam is immers druk met andere dingen bezig...

Of wat dacht je van elk griepje gelijk willen aanpakken met paracetamol? Omdat je er ‘geen tijd voor hebt’ en hierdoor nooit goed uitziekt?

Jep... het beste middel tegen virussen is nog altijd koorts. Een flinke temperatuurverhoging zorgt er namelijk voor dat er van alles wordt opgeruimd in je lichaam wat er niet thuis hoort! Je lichaam houdt als het ware een grote schoonmaak. Hiermee wil ik niet zeggen dat koorts, helpt tegen HPV he haha. 

Daarnaast schijnt er ook een mogelijk verband te zijn met trauma’s, onzekerheid, veel stress, seksuele trauma’s en misbruik bij HPV. Maar dit is meer een emotioneel/energetisch verband doordat je bij een seksueel trauma vaak je lichaam verlaat en niet meer aanwezig bent in je eigen lijf. Hierdoor zou HPV ook weer meer ruimte hebben. 

Weet: alle mogelijke verklaringen die ik hier boven heb genoemd, zie ik als een groot samenspel. Er is namelijk niet één harde oorzaak van HPV! En pure pech speelt ook hard mee hoor!!!

Maar buiten dat is het wel gewoon heel belangrijk dat je altijd goed voor jezelf moet blijven zorgen. Nee is namelijk ook een antwoord he. En goed is ook goed genoeg! ;)

Draag jij momenteel het HPV virus? En wil je wat fijne tips om je immuunsysteem te ondersteunen? Lees verder!

Allereerst is de basis altijd: voldoende slaap - kleurrijke voeding - relaxte beweging – niet roken - stressweerbaarheid - zonlicht - lachen - buitenlucht – minder kunstlucht - (zelf)liefde.

In onderstaande blogs kun je er meer over lezen als je dat fijn vindt.

Blog 1: 10 tips om je weerstand te ondersteunen! – irisdegoede

Blog 2: 5 tips als jij last hebt van PMS-klachten voor je menstruatie! – irisdegoede

Blog 3: Heb jij last gehad van oestrogeen dumping? – irisdegoede

Als je de basis dan op orde hebt, of als je gewoon iets extra’s wilt doen: zijn er ook specifieke voedingstoffen die je weerstand ondersteunen. Ik mag natuurlijk niet zeggen dat dit indirect helpt bij HPV, maar je snapt vast waar ik naar toe wil ;).

Namelijk…

Jouw lichaamseigen afweersysteem heel sterk maken zodat ze de herkenning en vernietiging van de HPV virussen en afwijkende cellen kunnen fixen in je lijf. Onze T-cellen verhogen schijnt namelijk te helpen in de bestrijding van de HPV belasting. Ik ga het heel biochemische praatje kort proberen te houden, maar het belangrijkste is dat je EIGEN AFWEER MEGA STERK wordt zodat jouw T-cellen de virus geïnfecteerde cellen kunnen doden en opruimen.

Tips qua vitamines en mineralen bij HPV

Een hoog level aan vitamine D3 in je bloed is voor mij altijd de basis. Dit kun je via deze zelftest thuis checken. Ook vind ik voldoende B-vitamines en mineralen zoals selenium, zink en koper erg belangrijk. Jouw immuunsysteem heeft immers veel nodig om goed zijn werk te kunnen doen.

Vitamine D speelt een regulerende rol in ons immuunsysteem en is dus heel belangrijk voor onze weerstand. Je kunt 50 mcg vitamine D3 per dag innemen. In de zomer is om de dag 25 mcg vitamine D3 slim, puur omdat het in Nederland vaak bewolkt is en we veel binnen werken.

Vitamine A, E, B-complex en de mineralen selenium en zink zijn in het specifiek belangrijk in de bestrijding van HPV. Vitamine A en E lijken veelbelovende effecten te hebben op terugbrengen van CIN afwijkingen (voorstadium baarmoederhalskanker). Selenium en zink zijn dé weerstands ondersteunende mineralen en Foliumzuur (vitamine B11) samen met Vitamine B12 doet ook veel goeds. Eet mega voedzaam en slik eventueel 3/4x per week een goede multivtiamine bij. Slik deze echter om de dag omdat je niet wilt dat je lichaam ‘lui’ wordt.

Op de andere dagen kun je 3 à 4 paranoten eten omdat hier ook de adhd selenium in zit. Eet er niet meer, anders is het juist minder fijn voor je lijf.

De foliumzuur (in de goede vorm, namelijk folaat) haal je dan extra uit een goede multivitamine. Het blijkt namelijk dat vrouwen met een lage concentratie aan foliumzuur in hun bloed, vaker CIN afwijkingen hebben (Bron). Foliumzuur moet je altijd samen met andere B-vitamine slikken voor een goede synergie.

Vitamine C:

Heeft een sterke antivirale werking. Het verhoogt de rijping (ontwikkeling) van de T-cellen en verbeterd de werking ervan. Het liefst haal je vitamine C zo veel mogelijk uit je voeding. Eet dagelijks 3 stuks vers fruit en eet veel groente. Heb je echter nog wat vitamine C tabletten thuis liggen? Dan mag je dit potje zéker opmaken. In tijden van stress verbruikt je namelijk veel meer vitamine C! 

Bij een HPV met PAP3/4 kun je ook nog kijken of extra visolie of DIM iets doen voor jou.

DIM suppletie

DIM ofwel Diindolylmethaan is een stof die van nature wordt aangemaakt uit kruisbloemige groenten. Voorbeelden daarvan zijn radijsjes, bloemkool, witte kool en broccoli. Diindolylmethaan wordt gemaakt uit indole-3-carbinol. Het brengt de hormonen meer in evenwicht door schadelijke vormen van oestrogeen te remmen. DIM kan mogelijk de progressie van CIN afwijkingen (cellen die afwijken)  weer terugbrengen/remmen (Bron en dit onderzoek.)

Vaginale flora ondersteunen

Als jij vaak last hebt van vaginale schimmels en of bacteriën, is het ook raadzaam de balans in je vaginale flora te ondersteunen. Er zitten daar niets voor niets bacteriën die juist moeten helpen om je vagina in topconditie te houden. Als jij nu dagelijks een inlegkruisje moet dragen vanwege veel afscheiding, is het voor mij gelijk; bingo! Hup werken aan je vaginale flora it is. Want heel veel afscheiding dat je dagelijks meerdere inlegkruisjes moet dragen is echt niet oké.

Lees het hele stappenplan in mijn ‘’Spice up your Libido’’ e-gids waarin ik duidelijk uitleg wat je kunt doen bij vaginale schimmelinfecties.  Onthoudt dat alles van mond tot kont bestaat uit slijmvlies. Jouw darmflora maar ook je vagina! Hoe sterker je darmflora, hoe meer in balans je vaginale flora is.

Suikers, stress, synthetisch ondergoed, emotionele ballast, seksuele stress, etc. verpesten deze flora. Ga hier dus ook mee aan de slag als dit goed voelt!

Extra;

  • Drink wat vaker groene thee. In groene thee zit namelijk EGCG wat een krachtig anti-oxidant is met een ontstekingsremmende werking. Je kunt het ook in supplement vorm nemen, alleen ben ik hier geen fan van. Drink eerder 2 koppen biologische groene thee per dag.
  • Leer heel goed je grenzen aan te geven de komende tijd. Hoe meer rust je hebt, hoe beter jouw immuunsysteem zijn werk kan doen in het opruimen van de HPV belasting.
  • Let goed op je ontspanning. Kijk bijvoorbeeld of een spijkermatje iets voor jou is. Ik kan niet meer zonder, écht het is zooo fijn! 
  • Nee is ook een antwoordt. Knoop die in je hoofd oké?
  • Mega handig zijn ook Binaural beats. Ik luister dat bijna elke avond in bed voor het slapen. Deze muziekgolven kalmeren je hersengolven. Spotify heeft binaural sleepbeats of gebruik de app Medidation Moments.
  • Voldoende eten (roofbouw =stress) en je lichaam op standje veilig en warm houden! Dus: sowieso 3 x op een dag eten en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Dat helpt met de aanmaak van gelukshormonen. De tegenhangers van de angst en stresshormonen.
  • Drink wat vaker brandnetel- of detox-thee om je lever en galstroom te stimuleren. Het liefst in de vorm van losse thee. Dan is de werking van de kruiden veel krachtiger én je thee is ook nog eens lekkerder. Ik heb ook HEERLIJKE thee van Frecious. Je krijgt deze bij de Green Power box. En je weet het he: alles met de kleur groen ondersteunt ook jou detoxificatie proces. Je kunt trouwens ook de fijne thee los bestellen. Code FITMETIRIS geeft €20,00 korting op je bestelling.
  • De laatste maar o zo waardevol!! Probeer een release sessie bij Shanna Proost om angst en onrust uit je lijf te halen. Ik doe met élke volle maan mee! Lees hier meer. En je krijgt gelijk korting! 

Voor nu: relax, take care of yourself en stay happy!

Liefs, Iris.

Oudere posts
Nieuwe posts
Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg
Shop nu