10 praktische tips bij Hooikoorts klachten!

Leestijd: je tijd en gezondheid waard! Want: véél praktische handige tips!

De lente is fijn. Het is warmer, de planten staan in bloei en het is terrasweer. Maar voor velen is het ook de start van het hooikoortsseizoen omdat de bloeiende bomen en planten zorgen voor pollen/stuifmeel in de lucht.

Helaas zijn voor deze stoffen steeds meer mensen gevoelig geworden. Met als gevolg: snotteren, traanogen, jeuk, niezen en hoesten. Anti-histamine pillen worden vervolgens gebruikt om het seizoen door te komen. Maar waarom niet werken aan een fijnere oplossing zonder bijwerkingen van deze medicatie? 

Je kunt natuurlijk elk seizoen anti-histamine blijven gebruiken, maar dan pak je niet de oorzaak aan en van de anti-histamine kun je sloom/suf worden. Ook kunnen er bijwerkingen ontstaan zoals maagdarmklachten, droge mond, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Mannen kunnen als gevolg mogelijk traag zwemmend zaad krijgen door het gebruik van cetirizine. En voor de eicelkwaliteit bij de vrouw is het mogelijk ook niet goed! Maar dat word je helaas niet verteld… Je moet daarom écht zelf de regie nemen over je gezondheid en altijd blijven doorvragen.

Probeer daarom de hooikoorts oorzaken en klachten op een natuurlijke wijze aan te pakken. Daarnaast is er ook een grote kans dat hooikoortsklachten een teken zijn van je lichaam dat je beter voor jezelf en je darmflora mag zorgen, je immuunsysteem moet boosten en dat er misschien ook wel andere allergieën zijn waar je niets van wist! In veel gevallen is er ook een neiging tot astma...

Waarom zijn er steeds meer mensen gevoelig voor hooikoorts? 
De cijfers zijn schrikbarend: Ongeveer 3 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts. Elk jaar komen er ongeveer 2-5 procent mensen bij. Mogelijk komt dit doordat het immuunsysteem steeds (over)actiever is doordat veel mensen ongezond leven en stress ervaren. De darmflora heeft zwaarder door het onnatuurlijke eten, alcohol, stress, en het gebruik van anti-biotica & medicatie. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor stijging van de pollenconcentraties.
Wat is hooikoorts nou precies?
Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie van je slijmvliezen. En jep, alles van mond tot kont is slijmvlies! Die slijmvliezen wil je absoluut niet geïrriteerd of overactief hebben want dat kost ontzettend veel energie voor je lichaam. Bij hooikoorts is er sprake van een overactief immuunsysteem waardoor histamine-afscheiding via het neus- en oogslijmvlies plaatsvindt. Deze allergische reactie ontstaat doordat het immuunsysteem op stoffen reageert die het normaal helemaal niet ‘lichaamsvreemd’ zou vinden. Deze stoffen noemen we allergenen en zijn afkomstig van de pollen die tijdens het bloeiseizoen door de lucht zweven. Bij dit ‘gevecht’ komt er histamine vrij. Dit is normaliter een essentiële stof die we zowel in het lichaam als in voeding vinden. Maar bij hooikoorts komt het BAM, heel veel vrij omdat je lichaam alle pollen als mogelijke indringers ziet en het immuunsysteem aanvalt! De lever en de dunne darm spelen een belangrijke rol als oorzaak op deze overdreven reactie. 

''Bij hooikoorts gaat het om de goede balans tussen ‘histamine in’ en ‘histamine uit.''

STAP 1: Histamine en bepaalde triggers in je voeding verlagen

Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan en deze hoeveelheid verschilt per persoon. Een overschrijding zorgt voor allergische symptomen, wat hooikoorts veroorzaakt.

To-do: Aangezien histamine ook in voeding zit, is het slim om histaminerijk eten te verlagen tijdens het hooikoortsseizoen.

Let op: ik zeg niet dat je het nooit meer moet eten maar dat je het beter kan verspreiden over de dagen. Veel producten die histamine bevatten zijn namelijk wel gezond voor je, zoals sinaasappels en avocado. Maar als jij op één dag veel producten eet met histamine, zorgt het voor méér hooikoortsklachten. Niet in alles zit evenveel, en niet iedereen krijgt overal last van. Maar onthoudt: hoe ouder het voedingsmiddel, hoe hoger het in histamine is. Zoals oude haring, oude kaas, bier, producten uit blik en gefermenteerde producten als zuurkool, yoghurt, olijven etc. Maar ook varkensvlees, sojasaus, pinda's, kaneel, augurken, tomaat, kiwi, aardbei, chocolade, pittige kruiden, fastfood en suikerrijke producten kunnen er wat van! Hier vind je een lijst met producten rijk aan histamine.

Praktisch: als jij vaak pindakaas, kiwi's en chocolade eet, zou ik die tijdens het hooikoortsseizoen écht laten staan. Er zit veel histamine in.

Wist jij trouwens ook al dat mensen met hooikoorts niet goed tegen het graan tarwe kunnen? Vermoedelijk komt dit omdat bepaalde allergenen in voeding en in pollen aan elkaar verwant zijn (kruisbesmetting). Bij Tarwe is er een kruisreactie met bepaalde graspollen. Tarwe zit helaas over in en kan dan zorgen voor meer hooikoortsklachten. 

Handig voorbeeld: het appelallergeen lijkt veel op het allergeen van de berkenpol, dus als je daar op reageert is de kans groot dat je ook op appels reageert! Bij graspollenallergie kun je bijvoorbeeld reageren op aardappel, appel, banaan, graansoorten, selderij, tomaat, wortel en pinda.

Vermijdt tarwe zo veel mogelijk en ga (als je hier goed tegenkunt) voor haver, boekweit, teff, spelt en rogge. De laatste twee bevatten gewoon gluten maar wel minder dan tarwe! Ook gaat zuivel vaak echt niet goed en zorgt het voor extra geïrriteerde slijmvliezen. 

Tip: denk altijd aan wat wel kan zoals havermoutpap, speltcrackers, linzenpasta, speltpasta, rijst/maiswafels, groene smoothies, kokosyoghurt, salades, lekkere soepen, etc. Varieer!

Voeg ook meer voedingsmiddelen toe die juist anti-histamine eigenschappen hebben zoals: bio appels, broccoli, komkommer, waterkers, artisjok en de zwarte bes. Drink daarnaast ook dagelijks 2 mokken brandnetel en rooibos thee. Dit is een natuurlijk histamine-verlager. Kijk bij een goede bio winkel voor deze thee.

Ik zeg: cheers met (afgekoelde) brandnetel of rooibosthee deze lente! ;)

STAP 2: Je immuunsysteem ondersteunen

‘’Hoe sterker jouw immuunsysteem, hoe minder overdreven het reageert op lichaamsvreemde stoffen!’’

Dit doe je door je immuunsysteem effectief te ondersteunen zodat het histamine overschot beperkt blijft. Het belangrijkste hiervoor is een gezonde en sterke darmflora. Daar zit immers 80% van je immuunsysteem én daar wordt histamine afgebroken. Dit betekent: voldoende vocht drinken, weinig alcohol omdat dit je lever belast, je lichaam voeden i.p.v. vullen omdat ongezonde voeding je lever nog harder aan het werk zet.

Zie jouw darmen ook als een groot grasveld. Vol gezonde grassprietjes! Als hier vaak een grasmaaier door heen gaat, in dit geval door stress, anti-biotica kuren, te veel tarwe-gluten in brood, pasta, crackers, koekjes, wraps, etc., kan dit klachten geven…. Hou je darmflora dus goed op peil door!

Daarnaast kun je ook met suppletie je immuunsysteem ondersteunen.

STAP 3: Suppletie wat je immuunsysteem ondersteunt 

Er zijn ook voedingstoffen die je lichaam mogelijk ondersteunen in het verlagen van histamine in je bloed én het steunen van je immuunsysteem.

Denk aan vitamine C in fruit, magnesium in groene groentes, noten en cacao, etc. Blijf dus alle kleuren van de regenboog eten! Boost je vitamine C inname.

Ook is het super om je lymfe te stimuleren. Je lymfe is je vuil-ophaaldienst en als deze goed functioneert helpt dat ook weer met het verminderen van hooikoortsklachten omdat het helpt met histamine af te voeren. Beweeg lekker veel en pak zoveel mogelijk de trap!

Boost echt goed je magnesium want het schijnt dat magnesium de calciumionen reguleren, die de afgifte van histamine veroorzaken en zo leiden tot jeukende ogen, een loopneus en niezen bij hooikoorts. Dus: voldoende magnesium in je lijf, betekent minder niezen!

Voor kids: Het helpt vaak súper goed bij kids om minder suiker en tarwe te eten. Tarwe is niet fijn voor de darmwand (én daar wordt. o.a. histamine afgebroken) maar het graan tarwe geeft vaak een kruisreactie met bepaalde graspollen. Ze lijken als het ware op elkaar waardoor het lichaam tarwe óók als 'lichaamsvreemd' beschouwd. Denk aan: 100% speltbrood (L&P van AH gaat vaak goed) en linzenpasta, speltpasta, etc. 

Als je kind pas in mei hooikoorts klachten heeft, kun je kijken of vitamine C bijslikken helpt. 

STAP 4: Verwerk bijenpollen door je eten (optioneel)

Bijenpollen zijn rijk aan het stofje quercetine. Dit werkt mogelijk als natuurlijke antihistamine remmer.  Daarnaast zijn bijenpollen rijk aan koper, jodium en ijzer wat belangrijk is voor je hormonen en schildklier. Ook bevat het veel soorten B vitamines (geen Vit B12). En vitamine A,C,D,K en E.

Dosering: begin met kleine hoeveelheden. In bijenpollen zit namelijk stuifmeel, in één pol ongeveer 2 miljoen stuifmeelkorrels. In kleine hoeveelheden zorgt stuifmeel er voor dat je antistoffen aanmaakt, maar in grote hoeveelheden kunnen ze klachten juist verergeren. Bouw het gebruik van bijenpollen daarom rustig op en begin met een paar korrels per dag. Neem uiteindelijk niet meer dan 1 grote eetlepel per dag.

Eind dosering: doe elke dag 1 grote eetlepel bijenpollen door je ontbijtje zoals kokosyoghurt met fruit, als topping op je ontbijt smoothie of door je salade of op je speltcrackers met notenpasta bijv.

De bijenpollen moeten wel echt biologisch zijn en het liefst begin je er vóór dat het hooikoorts seizoen start al mee! 

STAP 5: Ga voor natuurlijke neusspray met nano zilver en zink

Vaak worden er chemische neussprays gebruikt bij hooikoorts. Echter wordt er maar weinig verteld over de bijwerkingen en dat ze je neusflora kunnen verstoren. Ja, in je neus zit ook een flora zoals in je darmen en op je huid!

Kijk eventueel voor een natuurlijke neusspray.  Het is even wennen maar wel veel beter voor je slijmvliezen en flora. Zilver en zink werken virus en bacteriedodend maar vooral ontstekingsremmend in de slijmvliezen van de neus, keel, ogen en oren. Zink werkt daarnaast ondersteunend voor het herstellend vermogen van de slijmvliezen en zorgt mede voor een goede weerstand. Daarnaast werkt zink als anti-histamine!

Ook kun je denken aan de Medinose 2 Slim. Dit is een anti-allergie apparaatje wat werkt met behulp van rood licht en infrarood lichttherapie tegen geïrriteerde neus slijmvliezen 2 x 3 minuten breng je het in je neus en klaar ben je. Het heeft een 'niet goed geld terug garantie' en kun je kosteloos retour sturen.

STAP 6: Ondersteun je leverwerking en boost je Progesteron

Je lever helpt met het afbreken van histamine. Die wil je dus lekker blijven verwennen! Een verminderde leverwerking kan o.a. komen door genen, een ‘luie lever’, medicatie gebruik, obstipatie en te weinig naar het toilet gaan, een ‘lekkende darm’, hoge alcoholconsumptie & cafeïne inname en/of belasting met andere chemische stoffen.

Ook is stress niet fijn. Denk aan een hoge werkdruk en veel eisen aan jezelf. Hierdoor maak je meer cortisol aan. Cortisol = het sloophormoon. Dit stress-hormoon steelt bouwstoffen voor de aanmaak van jouw belangrijke hormoon progesteron. Overleven krijgt immers altijd voorrang in plaats van voortplanting. Onderschat hierin niet wat bijvoorbeeld te weinig eten of overmatig sporten voor invloed heeft op je stresslevel. Progesteron helpt met het afbreken van histamine.

STAP 7: Koop een luchtreiniger en hou de pollenkalender bij

Een luchtreiniger die de lucht filtert op pollen is erg handig als jij een kantoorbaan hebt. Ik heb zelf de Winix Luchtreiniger en deze van Philips in huis. Handig, want we brengen meer tijd binnenshuis door dan ooit tevoren; gemiddeld tot wel 90%. En dat terwijl de luchtkwaliteit binnen ± 5 keer (!) slechter is dan buiten. Als je dan bedenkt dat we per dag 20.000 keer ademhalen is het dus súper belangrijk om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit.

Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om te checken in welke periode de symptomen van jou opspelen en of dit afhankelijk is van specifieke pollen. Dit kun je checken op Hooikoortsrader.nl. En het dragen van een zonnebril, je kussensloot regelmatig verwisselen, alle ramen en deuren zo veel mogelijk dicht houden en de was niet buiten hangen weten jullie denk ik al wel als je deze blog leest? Bij deze nog even een reminder! 

STAP 8: Boost je lymfe flow voor de afvoer van histamine

Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen uit je cellen worden afgevoerd. Als jij veel last hebt van hooikoorts is het dus mega slim dit te stimuleren. Beweeg, masseer, draag geen BH met beugel en gebruik een Guasha steen of Jaderoller

Ik gebruik zelf elke ochtend de Jaderoller voor mijn gezicht en de Guasha steen ook extra voor mijn nek om echt goed de lymfe kanalen te stimuleren. Koud afdouchen voor je histamine afbraak en weerstand is ook slim. Wisseldouches bijvoorbeeld! Dit stimuleert je bloedvaten doordat warm water ervoor zorgt dat je bloedvaten uitzetten en koud water zorgt weer voor een samentrekking.  Deze pompwerking zorgt dat vocht in je lichaam goed blijft stromen. En het is natuurlijk een heerlijke energizer!

STAP 9: Zorg ervoor dat je elke dag naar het toilet kan!

Als je last hebt van hooikoorts wil je eigenlijk gewoon standaard 2 x per dag naar het toilet voor een grote boodschap. Het liefst in de vorm van een stevige boomstam! Richt jouw ochtend daarom zo in dat je de tijd hebt om dan een grote behoefte te doen. In jouw darmen worden immers schadelijke hormonen en histamine afgebroken. Via ontlasting kunnen afvalstoffen het lichaam weer verlaten. Poepen = detoxen! Blijf dus voldoende drinken, mega goed kauwen, eet voldoende vetten (zie dit als smeermiddel in je darmen) en let op gluten en zuivel. Gebruik ook een speciaal poepkrukje, want dit werkt TOP!

STAP 10: Hou je bloedsuikerspiegel stabiel door slimme combinaties te maken

Het is belangrijk om een zo stabiele mogelijke suikerspiegel te hebben: geen extreme pieken waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt, snel weer gaat snaaien of je je moe, sloom en duf voelt. Dit is o.a. te bereiken door je maaltijden gebalanceerd samen te stellen met een goede mix van koolhydraten, vetten en eiwitten. Je kunt veel tips hiervoor vinden op het Instagram account van Glucose Goddess. Anders wordt deze blog echt te lang als ik dit ga uittypen nog. Let ook op met suiker, zuivel en gluten bij hooikoorts, deze triggeren je immuunsysteem en kunnen dus voor meer histamine zorgen.

Best veel zo he? Maar, pak er uit wat werkt voor JOU!

STAP 10: Extra mogelijkheden tegen hooikoorts

 • Koude kompressen voor de ogen en het uitspoelen van de sinussen, helpen bij acute symptomen. Tip: Neusdouche gebruiken. Zo kun je het overschot aan neusslijm makkelijker weghalen doorat je spoelt met lauwwarm water (het beste gekookt en afgekoeld) en een theelepeltje himalaya zout. Hiermee spoel je beide neusgaten. Zorg ervoor dat het water je neus verlaat door even voorover te hangen nadien.
 • Mondflora ondersteunen met een speciale tongschraper

Via Instagram Story's vroeg ik aan jullie ook nog andere tips. De bijenpollen, elke dag vitamine C & Ribes Nigrum, voedzaam, kleurrijk eten + laag in histamine en weinig alcohol drinken hielpen bij velen volgers al super volgens hen.

Naast dat jullie allemaal zeiden dat jullie van de reguliere hooikoortsmiddelen erg moe werden, waren sommige van onderstaande tips ook vaak genoemd door jullie:

 • Bij niesbuien beetje koud water in de neus doen om het te kalmeren
 • 100% pure lavendelolie op het gehemelte druppelen
 • Goed slapen met luchtzuiveraar in kamer, vaker haren wassen en horren voor de ramen
 • Minder brood gaan eten en meer groente en hierdoor bijna geen last meer
 • Vaseline in neusgaten
 • Lemon, pepermunt en lavendelolie in de diffuser thuis of op werk
 • Koude washand op ogen en voldoende ontspannen voor histamine afvoer
 • NAET-therapie
 • Medical Taping en/of Cranio Sacral Pump Activation bij een goede fysio
 • Aan de 0.0, weinig alcohol meer drinken en zonnebril ophouden
 • Acupunctuur sessies
 • Honing uit de plaatselijke regio

Ik hoop dat jullie veel aan deze tips gaan hebben de komende tijd.

Het is even doorzetten, je inlezen en kijken wat voor jou werkt maar geef niet op! Hou de aanpassingen sowieso langer dan 100 dagen vol. Dat is dus dik 3 maanden. Alleen dán kun je weten of het iets doet voor je.

Liefs, Iris

P.S. Stuur deze blog vóóral door naar mensen die je kent met hooikoortsklachten! Zo verspreiden we het gezondheidsvirus i.p.v. pollen haha :)

Oudere posts
Nieuwe posts
Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg
Shop nu