Hoe kan ik op een makkelijke manier meer energie krijgen in de winter en die winterdip tegen gaan?
Tijdens de donkere winterdagen hebben velen van ons minder energie en ook minder motivatie om te gaan sporten. Minder daglicht, korte dagen, kou en een ander bioritme kunnen hier een grote rol in spelen.
Vooral minder blootstelling aan de zon zorgt vaak voor minder energie. Dit heeft o.a. te maken met de kracht van zonlicht en Vitamine D3 wat je alleen zelf kunt aanmaken door zonlicht. Voor wat meer energie is het dus verstandig om in de winter vitamine D bij te slikken. Ikzelf doe dit altijd standaard in de winter! Ik merk dat ik hierdoor fit de winter door kom (betere weerstand), geen last heb van een winterdip en minder pijntjes ervaar aan mijn gewrichten. Ook heb ik hierdoor minder schrale lippen en een droge huid.
Waarom zou je altijd de zon uit een potje moeten halen in de winter?
Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon. Een vitamine D tekort betekent een negatieve invloed op veel functies in je lichaam. Vitamine D3 is belangrijk voor je immuunsysteem, stemming, spierkracht, hormonale balans, botgezondheid en insulinegevoeligheid.
In voeding zit wel een beetje Vitamine D3, maar dan moet je wel heel veel roomboter en vette vis gaan eten. Je haalt namelijk maar 10% van jouw vitamine D behoefte uit voeding. De rest moet van de zon komen!
In Nederland is de zon echter in mei tot september, tussen twaalf en drie uur krachtig genoeg om vitamine D3 in de huid te produceren. In de winter (de wintertijd) staat de zon daarvoor te laag!
De zonkracht (UV-index) moet ≥ 3 zijn om vitamine D3 in de huid te kunnen maken (check rivm.nl voor de UV-index) én als je eigen schaduw korter is dan je lengte. Daarnaast moet je eerst zonder zonnebrand de zon in (minimaal 20/40 minuten) voor aanmaak van voldoende vitamine D3. Zonnebrand blokkeert de opname van vitamine D via de huid.
Van september tot en met mei is het daarom raadzaam om vitamine D3 bij te suppleren. Als je in de winter vaak op vakantie gaat hoef je dit echter niet elke dag te doen (want je legt dan een voorraadje vitamine D aan), maar als je veel binnen zit én in de zomer ook niet veel zonuren hebt gehad, is het verstandig om extra vitamine D bij te slikken. Maar ook als je een donkere of getinte huid hebt, als je haar of handen en hoofd bedekt zijn, zwanger bent en boven de 50 jaar bent.
Ook als je snel last hebt van een winterdip (moe, moodswings, neerslachtig, etc.) is vitamine D een mooie ondersteuning om je mogelijk weer iets vrolijker en energieker te voelen. Als je weerstand laag is, is vitamine D ook super om bij te suppleren!
Hoe vitamine D3 het beste bij slikken:
Slik Vitamine D3 áltijd samen met magnesium voor de beste effectiviteit. Deze twee werken namelijk samen in je lichaam. Ook is het beter om Vitamine D3 samen met vitamine K2 te slikken voor een goede opname.
Magnesium is het eerste mineraal dat we verbruiken als we gestrest zijn. Als je al onze moderne stressfactoren combineert met het feit dat onze bodems tegenwoordig vrijwel geen magnesium meer hebben, zul je zien dat de meesten van ons een tekort hebben aan dit belangrijke mineraal!
Meten is weten
Laat jij wel is je bloedwaardes checken? Dat kan hier via deze thuistest of bij je huisarts. Als deze onder de 80 mmol is, is het raadzaam om vitamine D bij te slikken. Een optimale vitamine D waarde ligt tussen de 80 en 120 mmol. Ik wil ‘m het liefst altijd boven de 100 hebben. Ook voor mijn cliënten!
Extra tip: zorg ervoor dat je in de zomer/winter niet te veel met een zonnebril op loopt. Dit dimt het licht waardoor ons lichaam niet genoeg beschermende stoffen zoals melanine aanmaakt. Onze ogen geven de hersenen namelijk een seintje om meer melanine aan te maken. Deze stof beschermd onze huid tegen schadelijke Uv-straling. Draag je zonnebril dus alleen achter het stuur, op de fiets en in de sneeuw. Daarnaast bevordert dit ook je slaapkwaliteit als je voldoende écht daglicht blijft zien in plaats van kunstlicht (tl buizen, etc.).
Succes!