Sommige mensen vergeten dat naast vitale voeding, herstel en beweging het element nachtrust écht onwijs belangrijk is voor een fit en gezond lichaam. Hier mee bedoel ik: een ongestoorde, voldoende lange slaap!
Niet alleen om uitgerust wakker te worden, maar ook om te herstellen van een work-out, het verwerken van alle prikkels op een dag (zenuwstelsel en hersenen), voor een sterk immuunsysteem, goede stressbelasting, cel reparatie en voor het goed laten verlopen van alle hormonale processen in ons lichaam.
In het kort: Tijdens je slaap herstel je. Je geneest. Slaap zorgt ervoor dat al je systemen weer worden gesynchroniseerd.
Slaap jij niet goed in? Wordt je vaak wakker s ’nachts? Wordt je moe/duf wakker in de ochtend en heb je moeite met opstarten? Of kom jij gewoon echt niet je bed uit in de ochtend...?
Uit onderzoek blijkt dat circa 2,8 miljoen mensen in Nederland slaap- of kalmeringstabletten gebruiken, waarvan 2/3 vrouwen zijn. Geen wonder, wij vrouwen zijn vaak stressgevoelig(er), leggen de lat hoog en zijn hormonaal veel sneller uit balans. Maar toch moeten wij beseffen dat slaap niet is iets wat je overkomt. Je hebt er juist zelf heel veel invloed op!
Daarom heb ik 5 interessante tips voor een betere en effectievere nachtrust!
Korte uitleg:
Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker wordt. Het is daarnaast ook een krachtige antioxidant dat vrije radicalen opruimt en veroudering tegengaat.
Groeihormoon is de ‘reparateur’ van al je lichaamscellen die ook ’s nachts zijn werk doet. Groeihormoon zorgt voor opbouw van je spiercellen en afbraak van vetcellen. Aanmaak van groeihormoon is essentieel voor je gezondheid. Slaap je slecht dan maak je er te weinig van aan. En…dit kan ook het afvallen belemmeren.
Let op: onderstaande tips hebben alleen voldoende effect als de basis goed is. Dit betekent: volwaardige voeding, voldoende beweging, stressreductie en geen/weinig koffie, alcohol en te veel snelle koolhydraten voor het slapen gaan.
1: Slaap in een donkere kamer
Zorg voor verduistering het laatste uur voor je naar bed gaat. Veel licht, vooral het blauwe licht van tv, mobiel, computer en led-lampen belemmeren de aanmaak van melatonine omdat je lichaam denkt dat het dan nog ‘dag’ is. Zorg daarom voor gedempt licht en bereid je lichaam voor op het slapen gaan.
Ikzelf gebruik een Wake-Up Light van Philips. Echt ideaal! Je valt in slaap en ontwaakt met geleidelijk veranderd licht. Een soort van opgaande zon (het licht treedt heel zachtjes in) en na verloop van tijd wekken vogels/zee geluiden je uit je slaap, precies op het moment dat je lichaam dus al hormonen heeft aanmaakt (o.i. v. het licht) om fris, blij en sneller wakker te worden. Zo kan ik in de avond mijn melatonine aanmaak stimuleren en zo min mogelijk belemmeren en in de ochtend mijn wekhormoon, cortisol! Hierdoor word ik geleidelijk wakker.
Ook kan ik kiezen uit verschillende wekgeluiden of een van mijn favoriete radiozenders dankzij de FM-tuner Maar, nu word ik elke ochtend heerlijk wakker met wat zeegolven en fluitende vogels.
2: Extra tip voor minder blauw licht in de avond
Download de app f.lux op je computer als je vaak in de avond werkt. Deze app filtert het blauwe licht uit je scherm. Erg handig! Daarnaast kun je ook je Iphone op Night Shift zetten waardoor de aanmaak van melatonine minder wordt belemmerd.
3: Mobiel uit de kamer of op vliegtuigstand
Doordat ik mijn mobiel voortaan beneden kan laten liggen en mijn Wake-Up light als wekker gebruik, merk ik dat ik rustiger slaap en in de ochtend niet gelijk boem in de online wereld kom (al helemaal gezien mijn baan). Daarnaast is het ook erg belangrijk om – als je jouw mobiel wel naast je hebt liggen – deze ALTIJD op vliegtuigstand te hebben staan in de nacht. Slapen naast je mobiel met straling is alsof je je hoofd in een magnetron legt. Ja, echt! Al helemaal omdat je in de nacht extra gevoelig bent voor alle elektrogolven en stralingen. Wist jij trouwens dat het personeel van Apple hun kinderen naar wifi- vrije scholen sturen? Zij weten namelijk hoe schadelijk te veel straling is voor je lichaam. Al helemaal voor kinderen waarbij de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.
4: Het ontspanning mineraal magnesium
In periodes van stress (door een slecht nachtrust bijvoorbeeld) is extra magnesium nodig! Stress ‘vreet’ als het ware dit belangrijke mineraal op. En… als je vaak gestrest bent, zul je merken dat je ook minder (diep) slaapt. Om in een diepe REM- slaap te komen, waarin het immuunsysteem en het lichaam zich hersteld, is er veel magnesium nodig waardoor juist weer veel magnesium verloren gaat. Zo zit je dus in een vicieuze stress-cirkel.
5: Zorg voor voldoende daglicht over dag
Zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk daglicht ziet. Geen kunstlicht dus! Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, de voorloper van het slaaphormoon melatonine. Voel je je wat somber of heb je last van stemmingswisselingen? Dan is dit helemaal een belangrijke tip voor je! Hup naar buiten dus in de lunchpauze. Zorg daarnaast ook voor voldoende beweging, ook hierdoor wordt serotonine aangemaakt.
Liefs,
Iris